22 april 2024

Een autovrije maand? Marieke Roelofs ging de uitdaging aan

Januari, de start van een nieuw jaar en bijbehorende goede voornemens. Een bekend goed voornemen is dry January, waarin mensen de alcoholglazen links laten liggen. Marieke Roelofs gooide het over een andere boeg: zij liet de auto een maand lang links liggen en reisde in plaats daarvan met de trein naar haar werk.

Marieke Roelofs 7086 Marieke Roelofs 7086

“Ik werk in de IT-consultancy bij Nippur”, begint Marieke. “We zijn een bedrijf met veel dataspecialisten en werken bij verschillende klanten op locatie. Vandaar dat we mobiel moeten zijn. Op dit moment werk ik voor een klant die is gevestigd in het centrum van Eindhoven. Toen ik daar begon ben ik eigenlijk vanuit een soort automatisme met de auto gaan reizen.”

Een gemiste kans

Maar op een gegeven moment begon er toch wat te knagen. “Ik vind het een gemiste kans dat we met z’n allen na de coronaperiode de files hebben laten terugkomen. Vroeger vond ik het normaal om in de file te staan, maar sinds corona weten we eigenlijk wel beter. Daarnaast heb ik ook jongere collega’s, die net als ik uit Nijmegen komen, die ook gewoon met de trein reizen. Ik ben opgegroeid in een gezin waar we niet altijd een auto tot onze beschikking hadden. Erg ‘auto-minded’ ben ik dus nooit geweest, wat misschien nu ook de drempel lager maakte om toch weer de trein te pakken.”

De voordelen

En dus besloot Marieke haar reisgedrag aan te passen. “In januari heb ik de auto laten staan, zowel op werk als op privégebied. Het is me erg goed bevallen! Ik woon dicht bij  het station en de klant zit in het centrum van Eindhoven, dus ik kan prima op mijn werk komen. Verder had ik gelukkig weinig last van uitval of vertraging. Vanuit mijn omgeving heb ik ook leuke reacties gehad.”

“Ik vind daarnaast dat sommige mensen als gekken rijden in het verkeer. Zo stond er laatst in de krant dat één op de vijf mensen hun mobiel pakt achter het stuur… Ik wil graag heel thuiskomen en stoor me dus weleens aan het rijgedrag van anderen. In de trein hoef je niet op te letten, ik reis een stuk relaxter van en naar werk. Een mooie bonus is ook dat ik meer ben gaan lezen: iets wat ik altijd al wilde, maar eigenlijk nooit aan toe kwam. De reistijd die ik nu heb leent zich perfect voor het lezen van een boek, ik sla er regelmatig eentje open in de trein!”

Een duurzamere mobiliteitsregeling

Zo is Marieke niet de enige die haar gedrag aanpast: haar werkgever Nippur introduceerde vorig jaar een nieuwe mobiliteitsregeling. “Vroeger werd de regeling voornamelijk gebaseerd op de (benzine)leaseauto. Nu is de realiteit anders: er wordt meer thuisgewerkt en klimaat wordt een steeds urgentere kwestie, waar Nippur zich erg bewust van is. Er wordt nu gestuurd op elektrisch rijden of treinreizen wanneer mogelijk. Zo wordt de NS Business Card bijvoorbeeld als volwaardig alternatief aangeboden. Het is fijn dat Nippur op deze manier met ons meedenkt.”

Een nieuwe mindset

Een goed bevallen experiment dus. Laat Marieke de auto nu voor altijd staan? “Dat niet”, geeft ze eerlijk toe. “Af en toe moet ik naar een slecht bereikbare plek met het OV, dus dan is de auto voor mij de betere keus. Maar wanneer het kan pak ik de trein! Zeker meer dan de helft van de zakelijke reizen die ik vroeger per auto maakte, maak ik nu met de trein. Ook op privégebied laat ik vaker de auto staan.”

“Ik kan het anderen absoluut aanraden. Helemaal als je dicht bij een station woont en werkt en de mogelijkheid hebt de drukke spitstreinen te mijden. Je vermijdt files, hebt meer tijd voor jezelf en reist een stuk relaxter én duurzamer naar je werk. De kans is groot dat je werkgever graag met je meedenkt, dus vraag bij hen naar de mogelijkheden”, sluit Marieke enthousiast af.

Marieke Roelofs 7290 Marieke Roelofs 7290
Carless January

Een experiment met autovrij forenzen

Geïnspireerd door de nieuwe mobiliteitsregeling van Nippur, die sterk inzet op duurzamer forenzen, heb ik in januari geprobeerd zoveel mogelijk zonder auto te reizen. Bijkomende reden was dat ik verwachtte treinend meer aan lezen toe te komen. Dat is ook inderdaad gelukt en smaakt naar meer.