24 juli 2024

7 nieuwe e-trucks voor Cornelissen Transport

Cornelissen Transport uit Nijmegen heeft 7 nieuwe Volvo FM Electric-trucks aangeschaft. “Naast dat wij het zelf willen, verlangen onze opdrachtgevers ook dat wij stappen zetten naar een uitstootvrije toekomst”, zegt Peter Leegstraten van Cornelissen.

Cornelissen E Truck Cornelissen E Truck

Cornelissen Groep is een internationaal logistiek bedrijf met meer dan 500 vrachtwagens. Met de aanschaf van 7 Volvo FM Electric-trucks én 62 Volvo FH-trekkers op bio-lng, zet Cornelissen Groep een grote stap op de weg naar een uitstootvrije toekomst. Het bedrijf stopt met fossiele diesel en vervangt het wagenpark stapsgewijs voor duurzame varianten. “We nemen onze verantwoordelijkheid in de energietransitie serieus. We streven naar 50% minder CO₂-uitstoot tegen 2028”, zegt Peter Leegstraten, Manager Inkoop en Innovatie bij Cornelissen.

Opdrachtgevers vragen erom

“Naast dat wij het zelf willen, verlangen onze opdrachtgevers ook dat wij stappen zetten naar een uitstootvrije toekomst”, vervolgt Peter. “Als vervoerder kiezen wij daar de beste TCO-oplossing bij. Wij zien bio-lng echt als transitiebrandstof en waar het kan, zetten wij elektrische vrachtwagens in.”

De vrachtwagens op bio-lng gaan vooral rijden in de Benelux-winkeldistributie voor Albert Heijn, op de ritten waar elektrificatie nog niet volledig uit kan. “Tot het moment dat we ook daar de overstap naar elektrisch kunnen maken. Daarna zullen deze lng-trucks worden ingezet op het transport tussen fabrieken van leveranciers en distributiecentra. Tot we ook dat type transport elektrificeren.”

Uitstootvrije winkeldistributie, zeven dagen per week

Naast de trucks op bio-lng, heeft Cornelissen zeven elektrische vrachtwagens aangeschaft. Peter: “Elektrisch rijden is vandaag de dag bijna een vanzelfsprekendheid, zeker voor de binnenstedelijke winkeldistributie. De goede ervaringen van andere vervoerders, gaven ons het vertrouwen om Volvo Trucks als nieuw merk aan onze vloot toe te voegen. Een groot bijkomend voordeel is dat de FM Electric-trekkers snel konden worden geleverd.”

De elektrische trucks worden zeven dagen per week intensief ingezet op de winkeldistributie over relatief beperkte afstanden, in met name het midden, zuiden en westen van het land. Daarbij rijden de vrachtwagens zo’n twee tot vier ritten per dag. Het bijladen gebeurt in de nacht, met soms een laadsessie tussen de ritten door. Cornelissen heeft hiervoor drie laadpleinen, met twee laadpalen in Nijmegen, vier in Zwolle en acht op de recent geopende locatie in Tilburg. 

Toegestaan in zero-emissiezones

De elektrische vrachtwagens van Cornelissen zijn toegestaan in de zero-emissiezones die vanaf 1 januari 2025 in 14 Nederlandse stadscentra gelden. Bijvoorbeeld in Nijmegen en Eindhoven. In de jaren daarna volgen er nog minstens 16 gemeenten met een zero-emissiezone, waaronder Arnhem in 2026. Deze zero-emissiezones mag je als ondernemer niet meer zomaar in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof) is wel toegestaan in de zones. 

Gratis advies op maat

Wil je net als Cornelissen Transport je transport verduurzamen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist heel specifieke vragen over de inzet van elektrische trucks, subsidies en laadinfrastructuur? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: