02 oktober 2024

HelloFresh rijdt nu ook met elektrische truck

HelloFresh rijdt met zo’n 500 elektrische bezorgwagens in de Benelux. Sinds augustus rijdt het bedrijf ook met een elektrische, gekoelde truck. De truck rijdt tussen het centrale distributiecentrum en de 14 decentrale distributiecentra – onder andere in Duiven.

Hellofresh Elektrische Truck Hellofresh Elektrische Truck

Het aantal elektrisch bezorgde bestellingen van HelloFresh in de Benelux (de last mile) is gestegen van 10 procent begin 2021 naar meer dan 90 procent sinds mei 2024. In augustus 2024 startte de maaltijdboxleverancier een pilotproject om de middle mile verder te verduurzamen. Voor dit vervoer tussen het centrale distributiecentrum en de 14 decentrale distributiecentra – onder andere in Duiven – rijdt nu een gekoelde, elektrische vrachtwagen: de Volvo FH Electric.

Pilotproject verduurzaamt middle mile

De vrachtwagen heeft een bereik van 300 kilometer, een capaciteit van 50 ton en laadt in 2,5 uur op met een DC 250-kilowatt-oplader. Naar verwachting bespaart HelloFresh met deze nieuwe elektrische vrachtwagen jaarlijks minstens 191.000 kg CO₂-uitstoot. Hiervan is 175.000 kg CO₂ afkomstig van de elektrische vrachtwagen zelf, en wordt er nog eens 16.000 kg CO₂ bespaard dankzij het elektrisch aangedreven koelsysteem, in plaats van een diesel aangedreven variant. Dit initiatief markeert een belangrijke stap richting het doel van een volledig emissievrije bezorging.

Routeoptimalisatie

Bij de 14 decentrale distributiecentra wordt het elektrische wagenpark opgeladen, waarna de bestellingen van klanten worden ingeladen. Het bedrijf maakt voor de last mile gebruik van software voor routeoptimalisatie, wat leidt tot efficiëntere routes, minder rij-uren, een lagere kilometerstand en een verminderde hoeveelheid voertuigen op de weg.

Advies door Slim & Schoon Onderweg

HelloFresh is een van de vele bedrijven die met elektrische trucks rijden in de regio Arnhem-Nijmegen. Eerder berichtten we al dat Huuskes met een elektrische vrachtwagen vanuit Beuningen rijdt. En ook Huisman Transport, Cornelissen Transport, DFDS en Melis Logistics & Rittal zetten e-trucks in.

Wil je net als deze bedrijven je transport verduurzamen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist heel specifieke vragen over de inzet van elektrische trucks, subsidies en laadinfrastructuur? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: