23 juli 2024

Zo vraag je een ontheffing aan voor de zero-emissiezone

Vanaf 1 januari 2025 zijn er zero-emissiezones in Nijmegen en meer dan 10 andere Nederlandse steden. In de jaren erna volgen nog meer steden met zo’n zone, zoals Arnhem in 2026. Je mag als ondernemer deze zero-emissiezones niet meer zomaar in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. In sommige situaties kun je een ontheffing aanvragen sinds 1 juli 2024. Emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof) is altijd toegestaan.

De Glimlach Liggend De Glimlach Liggend

Er zijn verschillende soorten ontheffingen beschikbaar, elk met hun eigen voorwaarden.

Dagontheffingen

Dagontheffingen zijn er voor als je incidenteel in een zero-emissiezone moet zijn. Ze gelden voor 30 uur (00.00 tot 06.00 uur de volgende dag). Er worden maximaal 12 dagontheffingen per voertuig, per gemeente en per kalenderjaar uitgegeven. 

Ontheffingen voor langere periodes

Moet je vaker in een zero-emissiezone zijn? Dan kun je een ontheffing voor een langere periode aanvragen, mits je onder een van de onderstaande categorieën valt:

  • Particuliere bestel- en vrachtauto's: voor voertuigen die uitsluitend privé worden gebruikt.
  • Bestel- en vrachtauto's die vanwege een handicap zijn aangepast: voor voertuigen aangepast voor meer dan 500 euro.
  • Plug-in hybride vrachtauto's: voor voertuigen die elektrisch rijden binnen de zone. Je kunt aantonen dat de vrachtauto emissieloos in de zero-emissiezone rijdt.
  • Bijzondere voertuigen: zoals kermis- of circusvoertuigen, voertuigen met een laadkraan met een hefvermogen van minimaal 28 tonmeter (afhankelijk van hoe ver uitschuifbaar de mast is), verhuisauto’s en voertuigen voor exceptioneel vervoer.
  • Lange levertijden van emissieloze voertuigen: voor als je een uitstootvrij voertuig hebt besteld, maar dat nog niet geleverd is.
  • Voertuigen die niet emissieloos verkrijgbaar zijn: als er geen uitstootvrije variant van jouw voertuig beschikbaar is.
  • Hardheidsclausule: hierbij wordt jouw specifieke situatie beoordeeld. Deze ontheffing is enkel bedoeld voor schrijnende situaties die niet zijn voorzien bij het opstellen van het beleid.
  • Financiële omstandigheden: als je vanwege bedrijfseconomische omstandigheden de aanschafkosten van een uitstootvrij voertuig niet kunt dragen.

Waar vraag je een ontheffing aan?

Je vraagt een ontheffing aan bij het Centraal Loket voor ontheffingen voor zero-emissiezones. Bij dit loket vind je uitgebreide informatie welke ontheffingen er zijn, welke documenten er aangeleverd moeten worden en wat de kosten zijn. Dit loket is sinds 1 juli 2024 geopend.

Vraag een ontheffing aan

Een ontheffing aanvragen kan enkel voor de gemeenten waar vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone geldt. Ontheffingen voor de zone van bijvoorbeeld Arnhem (die ingaat vanaf 1 januari 2026) kunnen pas aangevraagd worden als de gemeente het Verkeersbesluit heeft genomen. 

Ook vrijstellingen en een overgangsregeling

Naast de ontheffingen gelden er ook vrijstellingen en een overgangsregeling. Bepaalde voertuigen zijn automatisch vrijgesteld van de toegangsbeperkingen in zero-emissiezones tot 1 januari 2030, op basis van kenteken. Dit zijn onder andere oldtimers (40 jaar of ouder) en bepaalde bestelauto's en vrachtauto's met een specifieke carrosseriecode. Deze vrijstellingen gelden tot uiterlijk 2030 en vereisen geen aanvraag. Op de website van Op weg naar ZES vind je een complete lijst met vrijgestelde voertuigen.

Voor bestel- en vrachtwagens die rijden op benzine, (bio)diesel of lpg geldt tussen 2025 en 2030 een overgangsregeling. Na 1 januari 2030 moeten álle bestel- en vrachtauto’s in de zero-emissiezone uitstootvrij zijn.

Gratis advies

Wil je zaken blijven doen in de zero-emissiezones? Stap dan over naar elektrisch rijden of maak gebruik van alternatieven zoals goederenhubs. Als elektrisch rijden nu nog niet haalbaar is, vraag dan tijdig een ontheffing aan. Onze logistiek makelaars adviseren je graag over de beste opties voor jouw bedrijf, met oog voor zowel haalbaarheid als toekomstbestendigheid. Samen vinden we een passende oplossing, of dat nu een ontheffing, overstap naar emissieloos rijden of een alternatief is. We adviseren je desgewenst ook over subsidies, laadinfrastructuur en andere aspecten van de transitie naar emissieloos vervoer. Neem gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek:

Lees ook hoe apotheek De Glimlach zich voorbereidt op de zero-emissiezones in Nijmegen.

De Glimlach Liggend

Wij rijden heel veel korte ritten binnen Nijmegen. Ik vind het schadelijk voor de omgeving om met diesel- of benzineauto’s te rijden. Daarom was de keuze voor de elektrische bestelauto en fiets voor ons als Apotheek De Glimlach snel gemaakt.

Hamid Gongai
Hamid Gongai