25 september 2024

Huisman Transport rijdt met elektrische truck

Huisman Transport uit Druten rijdt voortaan ook met een elektrische Volvo-trekker. Het is een volgende, slimme, duurzame stap van het bedrijf, dat eerder ook al overstapte op biobrandstof. “De elektrische trekker is een kans om onze operatie te optimaliseren”, zegt directeur Harrie Huisman.

𝗛𝘂𝗶𝘀𝗺𝗮𝗻 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 rijdt met elektrische truck 𝗛𝘂𝗶𝘀𝗺𝗮𝗻 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁 rijdt met elektrische truck

De Volvo FM Electric vraagt om aanpassingen in de dagelijkse bedrijfsvoering van Huisman Transport. “Chauffeurs moeten wennen aan het opladen van het voertuig tijdens hun ritten”, zegt directeur Harrie Huisman. “En onze planners moeten rekening houden met de beschikbaarheid van oplaadpunten langs de route. Deze veranderingen dwingen ons om anders te denken en te plannen. Dat is een uitdaging, maar biedt ook een kans om onze operatie te optimaliseren.”

Biobrandstof HVO

De elektrische truck is een logische vervolgstap voor het Drutense transportbedrijf dat enkele maanden geleden ook al overstapte op schonere diesel: HVO20-brandstof. HVO is een biobrandstof, gewonnen uit biomassa van bijvoorbeeld plantaardige producten, plantafval, dierlijke vetten, houtsnippers of algen. HVO’s zijn net als andere brandstoffen gewoon aan de pomp verkrijgbaar. Er zijn allerlei mengvormen. HVO20 bestaat uit 20% HVO en 80% fossiele diesel. De volgende stap voor de (nog) niet elektrische trucks van Huisman Transport wordt HVO100; goed voor 89% CO₂-reductie.

Leren en ervaren

De komst van de elektrische Volvo-trekker is een belangrijke stap in de langetermijnvisie van Huisman Transport over duurzaamheid. Het bedrijf is vastberaden om te leren en te ervaren waar en hoe dit nieuwe voertuig het meest efficiënt in te zetten. “Door continu te evalueren en aan te passen, streven we ernaar om onze operaties steeds milieuvriendelijker te maken. Uiteraard zonder concessies te doen aan de kwaliteit van onze dienstverlening”, zegt Harrie.

Volgens Harrie was de groeiende marktvraag naar duurzame oplossingen een belangrijke factor om voor de elektrische truck te kiezen. “We krijgen steeds meer vragen over duurzaamheid. Wij willen niet per se vooroplopen, maar wel een goede tweede zijn.”

360 kilometer

Chauffeur Marco van Dinteren mocht na 30 jaar ervaring met dieseltrucks met de elektrische truck op weg. “Het elektrisch rijden is in alle opzichten een positieve ervaring. Het comfort in rijden en sturen is geweldig. Je hoort geen motor, alleen de banden; de truck is echt stil. Ik kan 360 kilometer halen op een volle accu - als ik goed oplet, veel laat uitrollen en op binnenwegen rijd.”

Accupakket aanschaffen

En Huisman Transport blijft verduurzamen. Het bedrijf wil een accupakket aanschaffen om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan. “Hiermee kunnen we de truck sneller en efficiënter opladen,” aldus Harrie. Deze stap past binnen de bredere visie van het bedrijf om verder te verduurzamen.

Advies door Slim & Schoon Onderweg

Huisman Transport krijgt sinds 2022 advies van Mark Luikens, logistiek makelaar bij Slim & Schoon Onderweg. Mark adviseerde bijvoorbeeld over elektrische vrachtwagens, laadinfra, subsidieregelingen, alternatieve brandstoffen en het rijden van minder kilometers. Ook heeft Mark het bedrijf geadviseerd hoe om te gaan met netcongestie, bijvoorbeeld door een groepscontract voor een grotere aansluiting te onderzoeken. Ook probeert Mark het bedrijf in contact te brengen met andere ondernemers waar het tijdelijk kan laden.

Gratis advies op maat

Huisman Transport is het zoveelste bedrijf in de regio Arnhem-Nijmegen dat slim kiest voor elektrisch transport. Eerder berichtten we al dat Huuskes met een elektrische vrachtwagen vanuit Beuningen rijdt. En ook Cornelissen Transport, DFDS en Melis Logistics & Rittal zetten e-trucks in.

Wil je net als deze bedrijven je transport verduurzamen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of heb je juist heel specifieke vragen over de inzet van elektrische trucks, subsidies en laadinfrastructuur? De logistiek makelaars van Slim & Schoon Onderweg adviseren je er graag over. Ons advies is gratis en op maat. Neem contact op met: